第一章 单元测试

1、单选题:
The name of the container ship that caused the blockage of the Suez Canal in 2021 is ( ).
选项:
A:Mediterranean
B:Evergreen
C:Ever Given
D:Maersk
答案: 【Ever Given

2、单选题:
The latest version of the "Gencon Contract" widely used in international shipping is ( ).
选项:
A:Gencon 2024
B:Gencon 2022
C:Gencon 2020
D:Gencon 2023
答案: 【Gencon 2022

3、单选题:
In late 2023, the alternate route ships were forced to take due to Houthi attacks was ( ).
选项:
A:Strait of Malacca
B:Cape of Good Hope
C:Panama Canal
D:Strait of Gibraltar
答案: 【Cape of Good Hope

4、多选题:
Current major challenges in international maritime transport include ( ).
选项:
A:Overcapacity of ships
B:Environmental regulatory pressures
C:Soaring shipping rates
D:Decarbonization transition demands
E:Vulnerability of maritime chokepoints
答案: 【Environmental regulatory pressures;
Soaring shipping rates;
Decarbonization transition demands;
Vulnerability of maritime chokepoints

5、多选题:
Measures to address maritime challenges include ( ).
选项:
A:Optimizing shipping routes
B:Strengthening international cooperation
C:Adopting green technologies
D:Enhancing port efficiency
E:Increasing fossil fuel usage
答案: 【Optimizing shipping routes;
Strengthening international cooperation;
Adopting green technologies;
Enhancing port efficiency

6、多选题:
Countries/regions most severely impacted by rising shipping costs are ( ).
选项:
A:Developed countries
B:Least Developed Countries (LDCs)
C:Small Island Developing States (SIDS)
D:Emerging economies
E:Oil-exporting countries
答案: 【Least Developed Countries (LDCs);
Small Island Developing States (SIDS)

7、判断题:
The Suez Canal blockage caused ripple effects across global supply chains. ( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【

8、判断题:
Reduced water levels in the Panama Canal significantly decreased daily ship transits. ( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【

9、判断题:
Small Island Developing States (SIDS) have low dependence on imported goods and are less affected by rising shipping costs. ( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【

10、判断题:
Digitalization can improve maritime supply chain efficiency by optimizing shipping routes. ( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【

第二章 单元测试

1、单选题:
In 2023, seaborne trade growth in ton - miles outpaced growth in tons mainly because of .( )
选项:
A:better shipping technologies
B:increased demand for luxury goods
C:disruptions like the war in Ukraine and Red Sea disruptions
D:shorter - haul voyages
答案: 【disruptions like the war in Ukraine and Red Sea disruptions

2、单选题:
UNCTAD forecasts that the annual growth rate of maritime trade volume in 2024 is .( )
选项:
A:2.7%
B:2%
C:3.5%
D:2.4%
答案: 【2%

3、单选题:
In 2024 and 2025, which energy trade is expected to grow the most?( )
选项:
A:Gas trade
B:Coal trade
C:Oil trade
D:All of them grow equally
答案: 【Gas trade

4、多选题:
Which of the following factors contributed to the growth of maritime trade volume in 2023? ( )
选项:
A:The demand for bulk materials decreased.
B:Inflation eased in 2023.
C:There was a significant increase in the number of new ships.
D:The global economy grew by 2.7% despite monetary tightening.
答案: 【Inflation eased in 2023.;
The global economy grew by 2.7% despite monetary tightening.

5、多选题:
What are the risks that cloud the positive outlook of maritime trade?( )
选项:
A:Geopolitical tensions
B:Economic uncertainties
C:High inflation in services and emerging markets
D:Expansion of green energy
答案: 【Geopolitical tensions;
Economic uncertainties;
High inflation in services and emerging markets

6、多选题:
To address supply chain disruptions caused by chokepoint disruptions, we can .( )
选项:
A:diversify sourcing and manufacturing locations
B:reduce cooperation among shippers
C:use technology to optimize chokepoint capacity
D:increase inventory levels
答案: 【diversify sourcing and manufacturing locations;
use technology to optimize chokepoint capacity;
increase inventory levels

7、判断题:
The trade - to - GDP ratio has been increasing since 2010.( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【

8、判断题:
Dry bulk trade in 2023 increased mainly due to a rebound in iron ore and coal imports into China.( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【

9、判断题:
The Panama Canal's situation fully recovered to its long - term average transit levels in January 2024.( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【

10、判断题:
Policymakers should support free trade through a rules - based system.( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【