绪论 单元测试

1、单选题:
Which of the following best reflects the ability of organisms to respond to environmental changes?
选项:
A:Irritability
B:Photosynthesis
C:Cell division
D:Evolution
答案: 【Irritability

2、单选题:
Which of the following statements about biology is correct?
选项:
A:Biology studies life phenomena and their laws
B:Biology only studies microscopic forms of life
C:Biology does not involve chemistry and physics knowledge
D:Biology only studies plants and animals
答案: 【Biology studies life phenomena and their laws

3、单选题:
Which of the following is one of the basic characteristics of life?
选项:
A:Can carry out metabolism
B:Can make tools
C:Has language ability
D:Has sociality
答案: 【Can carry out metabolism

4、单选题:
In the levels of biological research, which of the following belongs to the most macro level?
选项:
A:Organ
B:Biosphere
C:Tissue
D:Cell
答案: 【Biosphere

第一章 单元测试

1、单选题:
In a single molecule of water, two hydrogen atoms are bonded to a single oxygen atom by( ).
选项:
A:nonpolar covalent bonds
B:ionic bonds
C:hydrogen bonds
D:polar covalent bonds
答案: 【polar covalent bonds

2、单选题:
Cohesion, surface tension, and adhesion are the properties of water molecules that( ).
选项:
A:increase when pH increases
B:are a result of polar covalent bonding
C:are a result of hydrogen bonding
D:increase when temperature increases
答案: 【are a result of hydrogen bonding

3、单选题:
Why is a steam burn more severe than a hot water burn?( )
选项:
A:Water evaporates and leaves the surface faster and helps in cooling.
B:Steam can penetrate into the skin.
C:Burns caused by liquids are always milder.
D:Steam contains more energy than water.
答案: 【Steam contains more energy than water.

4、单选题:
Why does ice float in liquid water?( )
选项:
A:The crystalline lattice of ice causes it to be denser than liquid water.
B:The high surface tension of liquid water keeps the ice on top.
C:Stable hydrogen bonds keep water molecules of ice farther apart than water molecules of liquid water.
D:The ionic bonds between the molecules in ice prevent the ice from sinking.
答案: 【Stable hydrogen bonds keep water molecules of ice farther apart than water molecules of liquid water.

5、单选题:
A solution with a pH of 2 has how many more protons in it than a solution with a pH of 4?( )
选项:
A:10 times more
B:5 times more
C:100 times more
D:1000 times more
答案: 【100 times more

6、单选题:
Which of the following is broken when water evaporates?( )
选项:
A:nonpolar covalent bonds
B:ionic bonds
C:polar covalent bonds
D:hydrogen bonds
答案: 【hydrogen bonds

7、单选题:
The complexity and variety of organic molecules is due to( ).
选项:
A:the diverse bonding patterns of nitrogen
B:the variety of rare elements in organic molecules
C:the chemical versatility of carbon atoms
D:their interaction with water
答案: 【the chemical versatility of carbon atoms

8、单选题:
Why are hydrocarbons insoluble in water?( )
选项:
A:The majority of their bonds are nonpolar covalent carbon-to-hydrogen linkages.
B:They exhibit considerable molecular complexity and diversity.
C:They are less dense than water.
D:The majority of their bonds are polar covalent carbon-to-hydrogen linkages.
答案: 【The majority of their bonds are nonpolar covalent carbon-to-hydrogen linkages.

9、单选题:
Which of the functional groups is not reactive but serves as a recognizable tag on the DNA molecule and alter the expression of genes in the cells.( )
选项:
A:amino
B:hydroxyl
C:methyl
D:carboxyl
答案: 【methyl

10、单选题:
A molecule with the chemical formula C6H12O6 is probably a( ).
选项:
A:nucleic acid
B:polysaccharide
C:monosaccharide
D:fatty acid
答案: 【monosaccharide

第二章 单元测试

1、单选题:
One primary advantage of light microscopy over electron microscopy is that( ).
选项:
A:light microscopy provides higher contrast than electron microscopy
B:light microscopy provides for higher magnification than electron microscopy
C:light microscopy provides for higher resolution than electron microscopy
D:light microscopy allows the visualization of dynamic processes in living cells
答案: 【light microscopy allows the visualization of dynamic processes in living cells

2、单选题:
Which of the following is a major difference between prokaryotic cells and eukaryotic cells?( )
选项:
A:Prokaryotic cells have cell walls, while eukaryotic cells do not.
B:Eukaryotic cells have membrane-bound organelles, while prokaryotic cells do not.
C:Prokaryotic cells are generally larger than eukaryotic cells.
D:Eukaryotic cells have flagella, while prokaryotic cells do not.
答案: 【Eukaryotic cells have membrane-bound organelles, while prokaryotic cells do not.

3、单选题:
Which structure is common to plant and animal cells?( )
选项:
A:chloroplast
B:mitochondrion
C:centriole
D:central vacuole
答案: 【mitochondrion

4、单选题:
Examination of a cell by transmission electron microscopy reveals a high density of ribosomes in the cytoplasm. This observation suggests that this cell is actively producing large amounts of which of the following molecules?( )
选项:
A:lipids
B:polysaccharides
C:proteins
D:nucleic acids
答案: 【proteins

5、单选题:
A cell with a predominance of smooth endoplasmic reticulum is likely specialized to( ).
选项:
A:import and export large quantities of protein
B:synthesize large quantities of lipids
C:store large quantities of water
D:actively secrete large quantities of protein
答案: 【synthesize large quantities of lipids

6、单选题:
The liver is involved in detoxification of many poisons and drugs. Which of the following structures is primarily involved in this process and, therefore, abundant in liver cells?( )
选项:
A:nuclear envelope
B:smooth endoplasmic reticulum
C:Golgi apparatus
D:rough endoplasmic reticulum
答案: 【smooth endoplasmic reticulum

7、单选题:
A cell with a predominance of rough endoplasmic reticulum is most likely( ).
选项:
A:producing large quantities of proteins in the cytosol
B:producing large quantities of carbohydrates to assemble an extensive cell wall matrix
C:producing large quantities of proteins for secretion
D:producing large quantities of carbohydrates for storage in the vacuole
答案: 【producing large quantities of proteins for secretion

8、单选题:
Which of the following is the most common pathway taken by a newly synthesized protein that will be secreted by a cell?( )
选项:
A:rough ER → Golgi → transport vesicle → plasma membrane
B:rough ER → lysosome → transport vesicle → plasma membrane
C:Golgi → rough ER → lysosome → transport vesicle → plasma membrane
D:rough ER → Golgi → transport vesicle → nucleus
答案: 【rough ER → Golgi → transport vesicle → plasma membrane

9、单选题:
Which organelle often takes up much of the volume of a plant cell?( )
选项:
A:Golgi apparatus
B:lysosome
C:chloroplast
D:central vacuole
答案: 【central vacuole

10、单选题:
Which of the following statements correctly describes osmosis?( )
选项:
A:Osmosis only takes place in red blood cells.
B:In osmosis, water moves across a membrane from areas of lower solute concentration to areas of higher solute concentration.
C:Osmosis is an energy-demanding or "active" process.
D:In osmosis, solutes move across a membrane from areas of lower water concentration to areas of higher water concentration.
答案: 【In osmosis, water moves across a membrane from areas of lower solute concentration to areas of higher solute concentration.