2025知到答案 Selected Readings of The Yellow Emperor's Internal Canon (Huangdi Neijing) 黄帝内经导读(山东中医药大学) 最新智慧树满分章节测试答案
绪论 单元测试
1、单选题:
Which is the earliest extant medical classic in China?( )
选项:
A:《黄帝内经》Huangdi Neijing(The Yellow Emperor's Canon Medicine)
B:《本草纲目》Bencao Gangmu(Compendium of Materia Medica)
C:《难经》Nan Jing(Classic on Medical Problems)
D:《伤寒杂病论》Shanghan Zabing Lun(Treatise on Febrile Diseases and Miscellaneous Diseases)
答案: 【《黄帝内经》Huangdi Neijing(The Yellow Emperor's Canon Medicine)】
2、单选题:
Who is the author of Huangdi Neijing ?( )
选项:
A:岐伯 Qibo
B:黄帝 Huangdi
C:非一时一人 Not written by one person or formed in a same dynasty
D:张仲景 Zhang Zhongjing
答案: 【非一时一人 Not written by one person or formed in a same dynasty】
3、单选题:
Huangdi Neijing was compiled in the ( )
选项:
A:明代 Ming Dynasty
B:东汉 Eestern Han Dynasty
C:秦代 Qin Dynasty
D:唐代 Tang Dynasty
E:西汉 Western Han Dynasty
答案: 【西汉 Western Han Dynasty】
4、多选题:
What are the thinking methods constructed the academic system of Huangdi Neijing?( )
选项:
A:司外揣内Si Wai Chuai Nei
B:实验验证experimental verification
C:援物比类Yuan Wu Bi Lei(Qu Xiang Bi Lei)
D:揆度奇恒Kui Du Qi Heng
E:数理推演Mathematical Deduction
答案: 【司外揣内Si Wai Chuai Nei;
援物比类Yuan Wu Bi Lei(Qu Xiang Bi Lei);
揆度奇恒Kui Du Qi Heng】
5、多选题:
What are the basic content of the theoretical system of Huangdi Neijing (the Yellow Emperor's Inner Classic)? ( )
选项:
A:脏腑 Zang Fu Organs
B:病机Pathogenesis
C:气、阴阳、五行 Qi, Yin-Yang, Five Elements
D:气血精神Qi, Blood, Essence and Shen
E:诊断Diagnosis
答案: 【脏腑 Zang Fu Organs;
病机Pathogenesis;
气、阴阳、五行 Qi, Yin-Yang, Five Elements;
气血精神Qi, Blood, Essence and Shen;
诊断Diagnosis】
第一章 单元测试
1、单选题:
Based on what we have learned before, what determines the growth and change process of all things?( )
选项:
A:血Blood
B:气Qi
C:五行Wu Xing (Five Movements)
D:阴阳Yin-Yang
答案: 【气Qi】
2、多选题:
According to the original text, Qi movement include?( )
选项:
A:变changing
B:入entering
C:出exiting
D:降descending
E:升ascending
答案: 【入entering;
出exiting;
降descending;
升ascending】
3、判断题:
Yin and Yang are the ways of heaven and earth.( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【对】
4、判断题:
Yang stay inside, and Yin is the guardian; Yin act outside, and Yang is the envoy。( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【错】
5、判断题:
Yin is calm and Yang is restless.( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【对】
6、判断题:
Excessive Yin leads to Yang disease, while excessive Yang leads to Yin disease.( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【对】
7、判断题:
If Yang wins, there will be cold syndrome, while if Yin wins, there will be heat syndromes.( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【错】
8、判断题:
The extreme heat may cause cold, and the extreme cold may cause heat.( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【对】
9、判断题:
There is Yang energy in human body like there is sun in the sky.( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【对】
10、判断题:
When the Yang Qi is abundant, it can nourish the spirit and strengthen the tendons.( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【对】
11、判断题:
"Yin is to store the essence of life inside and can continuously transform into Yang Qi. Yang is to defend the periphery of the body and firms outside." This statement reflects mutual roots and constraints relationship between Yin and Yang. ( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【对】
12、判断题:
From the perspective of Yin-Yang relationship, "Yin Ping Yang Mi"(peaceful Yin and firm Yang / Yin and Yang in harmonious / Yin and Yang achieve equilibrium between them) is the essence of human health. ( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【对】
13、判断题:
Yang Qi is at its peak in the morning.( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【错】
14、判断题:
The Inner Classic suggests that evening is the best time for exercise.( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【错】
15、判断题:
When one qi is in excess, there will be a qi that restrains it.( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【对】
16、判断题:
Left and right are the routs for ascent and descent of Yin and Yang. ( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【对】
第二章 单元测试
1、单选题:
Accoding to Su Wen·Baoming Quan Xing Lun,“天覆地载,万物悉备,莫贵于( )”.Which option is right?
选项:
A:地 earth
B:人 humen
C:阴 Yin
D:天 heaven
E:阳 Yang
答案: 【人 humen】
2、单选题:
Sù Wèn Liù Jié Zàng Xiàng Lùn says, "Five Taste enters the body from the mouth and stored in the ( )."
选项:
A:肠胃 intestines and stomach
B:脾 spleen
C:心肺 heart and lung
D:肝 liver
答案: 【肠胃 intestines and stomach】
3、单选题:
Except for which one of the following choices, all are the methods of health preservation proposed in Suwen-Shanggu Tianzhen Lun ( )
选项:
A:和于术数He Yu Shushu (Correspond to Shushu)
B:不时御神Bu Shi Yushen (Not good at governing the spirit)
C:法于阴阳Fa Yu Yin Yang (Follow the laws of Yin-Yang)
D:不妄作劳Bu Wang Zuolao (Not do irrationally)
E:起居有常Qiju You Chang (Maintain a regular lifestyle)
答案: 【不时御神Bu Shi Yushen (Not good at governing the spirit)】
4、单选题:
According to the theory of "nourishing yin in autumn and winter", what should be protected in autumn and winter?( )
选项:
A:正气 Healthy Qi
B:邪气 Evil Qi
C:阳气 Yang Q
D:阴气 Yin Qi
答案: 【阴气 Yin Qi】
5、多选题:
Which factors are involved when one is just formed according to the text in Lingshu Tiannian.( )
选项:
A:父精 Paternal sperm/father's essence
B:阳气 Yang Qi
C:母血 Maternal blood/mother's blood
D:阴精 Yin Essence
E:津液 Fluid
答案: 【父精 Paternal sperm/father's essence;
母血 Maternal blood/mother's blood】
6、判断题:
The heaven provides the human being with Five Taste.( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【错】
7、单选题:
In Sù Wèn Shàng Gǔ Tiān Zhēn Lun,the principle of preventing disease from internal mental perspective is ( )?
选项:
A:恬惔虚无 Being calm and selfless
B:饮食有节 Eat suitably and regularly
C:不妄作劳 Not working recklessly
D:起居有常 Live regularly
答案: 【恬惔虚无 Being calm and selfless】
8、多选题:
What is the meanning of “治未病”?( )
选项:
A:在疾病发生之后治疗 treat after the onset of diseases
B:防止疾病传变 treat to prvent illness transmitting to other unilled parts
C:在疾病发生之前治疗 treat before the onset of diseases
D:间歇性或反复发作性疾病的缓解期进行治疗 treat in the remission period of intermittent or recurrent diseases
答案: 【防止疾病传变 treat to prvent illness transmitting to other unilled parts;
在疾病发生之前治疗 treat before the onset of diseases;
间歇性或反复发作性疾病的缓解期进行治疗 treat in the remission period of intermittent or recurrent diseases】
9、判断题:
One should avoid evil qi and thief wind in a timely manner.( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【对】
10、判断题:
When one's spirit is lost, he will die, when one's spirit exists, he will survive.( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【对】