第一章 单元测试

1、单选题:
Which set of amino acids can absorb 280 nm UV light? ( )
选项:
A:Cys & His
B:Glu & Asp
C:Trp & Tyr
D:Thr & His
E:Met & Cys
答案: 【Trp & Tyr

2、单选题:
Which of the following amino acids is involved in the formation of disulfide bridge?( )
选项:
A:tyrosine
B:hydroxyproline
C:methionine
D:Cysteine
E:tryptophan
答案: 【Cysteine

3、单选题:
The formation of protein secondary structure is mainly dependent on( )
选项:
A:hydrogen bond
B:hydrophobic packing
C:disulfide bond
D:peptide bond
E:base-stacking interaction
答案: 【hydrogen bond

4、单选题:
Essential of protein denaturation is ( )
选项:
A:rupture of disulfide bond
B:damage of primary structure
C:break of non-covalent bonds
D:rupture of hydrogen bonds
E:break of peptide bonds
答案: 【break of non-covalent bonds

5、单选题:
The amino acid which does not exist in natural proteins is ( )
选项:
A:citrulline
B:cysteine
C:glycine
D:methionine
E:lysine
答案: 【citrulline

第二章 单元测试

1、单选题:
The base is found in mRNA but not in DNA is ( )
选项:
A:G
B:U
C:C
D:A
E:T
答案: 【U

2、单选题:
If the content of adenine is 15% in a DNA double helix, that of cytosine is ( )
选项:
A:75%
B:15%
C:35%
D:85%
E:55%
答案: 【35%

3、单选题:
Which of the following statements about nucleosome structure is correct? ( )
选项:
A:The histone associated with the DNA in the linker region holding nucleosomes is called H2A.
B:Nucleosomes permit efficient packing of DNA to about one seventh its normal volume.
C:Nucleosomes are spherical structures comprised of RNA, nonhistone proteins and histone proteins.
D:The major histones comprising nucleosomes are H1 and H4.
E:All of the above.
答案: 【Nucleosomes permit efficient packing of DNA to about one seventh its normal volume.

4、单选题:
The codon in mRNA reversely complementary pairing with anti-codon UGC in tRNA is ( )
选项:
A:TCG
B:GCA
C:GCT
D:ACG
E:AUG
答案: 【GCA

5、单选题:
The 5′end of mRNA in most eukaryotes has ( )
选项:
A:poly A tail
B:Cap structure
C:initiation codon
D:-CCA sequence
E:SD sequence
答案: 【Cap structure

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注