2025知到答案 数值计算方法(中山大学) 最新智慧树满分章节测试答案
第一章 单元测试
1、单选题:
Rewrite the polynomial
in nested form. The answer is ( ).
选项:
A:
B:
C:
D:
答案: 【
】
2、单选题:
( ) multiplications and ( ) additions are required for the nested form of the polynomial 
选项:
A:6, 3
B:6, 2
C:5, 2
D:5, 3
答案: 【6, 3】
3、单选题:
The binary representation of the base 10 integers 64 is ( )
选项:
A:(1000001)2
B:(1000002)2
C:(1000003)2
D:(1000000)2
答案: 【(1000000)2】
4、单选题:
Convert the binary number (1011.101)2 to base 10. The answer is ( )
选项:
A:103/8
B:83/8
C:113/8
D:93/8
答案: 【93/8】
5、单选题:
Convert the base 10 number 0.25 to binary and express as a floating point number fl(x) by using the Rounding to Nearest Rule. The answer is ( )
选项:
A:
B:
C:
D:
答案: 【
】
6、单选题:
For positive integers k = ( ), the number
can be represented exactly (with no rounding error) in double precision floating point arithmetic.
选项:
A:1-49
B:1-51
C:1-52
D:1-50
答案: 【1-50】
7、单选题:
Do the sum
by hand in IEEE double precision computer arithmetic using the Rounding to Nearest Rule. The answer is ( )
选项:
A:
B:
C:
D:
答案: 【
】
8、单选题:
When x = ( ), there is subtraction of nearly equal numbers for
, and find an alternate form ( ) that avoids the problem.
选项:
A:0, 
B:0, 
C:2, 
D:2, 
答案: 【0,
】
9、单选题:
Find the Taylor polynomial of degree 2 ( ) about the point x = 0 for the function
选项:
A:
B:
C:
D:
答案: 【
】
10、判断题:
When
, 1+ x > 1 in double precision floating point arithmetic, with Rounding to Nearest. ( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【错】
11、判断题:
The associative law holds for IEEE computer addition. ( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【错】
第二章 单元测试
1、单选题:
Use the Intermediate Value Theorem to find an interval of length one ( ) that contains a root of the equation
.
选项:
A:[0, 1]
B:[2, 3]
C:[3, 4]
D:[1, 2]
答案: 【[2, 3]】
2、单选题:
Apply two steps of the Bisection Method for the equation
to find an approximate root ( ) within 1/8 of the true root.
选项:
A:0.775
B:0.975
C:1.075
D:0.875
答案: 【0.875】
3、单选题:
Starting with [2,3], ( ) steps of the Bisection Method are required to calculate the solution within
for the equation
.
选项:
A:31
B:33
C:34
D:32
答案: 【33】
4、单选题:
The fixed points of
are ( ).
选项:
A:2, 3
B:1, 2
C:3, 4
D:4, 5
答案: 【1, 2】
5、单选题:
Rank the Fix-Point Iterations a)
; b)
; c)
that converge from fastest to slowest ( ).
选项:
A:a > c > b
B:c > b > a
C:a > b > c
D:b > a > c
答案: 【a > b > c】
6、单选题:
Find the forward and backward error ( ) for the function
, where the root is 3/4 and the approximate root is
.
选项:
A:0.01, 0.04
B:0.02, 0.03
C:0.02, 0.04
D:0.01, 0.02
答案: 【0.01, 0.04】
7、单选题:
Find the multiplicity ( ) of the root r = 0 of
.
选项:
A:4
B:2
C:3
D:1
答案: 【2】
8、单选题:
Find the relation ( ) between forward and backward error for finding the root of the linear function
.
选项:
A:
B:
C:
D:
答案: 【
】
9、单选题:
Apply two steps of Newton’s Method with initial guess
to the equation
. The answer is ( )
选项:
A:17/12
B:18/13
C:19/14
D:4/3
答案: 【18/13】
10、单选题:
Suppose Newton’s Method is applied to the function f (x) = 1/x. If the initial guess is
, find
( ).
选项:
A:
B:
C:
D:
答案: 【
】
11、单选题:
Apply two steps of the Secant Method to the equation
with initial guesses
and
. The answer is ( ).
选项:
A:1.742
B:1.942
C:1.842
D:1.642
答案: 【1.742】
12、判断题:
Fixed-Point Iteration of
is locally convergent to the given fixed point
. ( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【错】
13、判断题:
Newton’s Method applied to
converges in one step. ( )
选项:
A:错
B:对
答案: 【对】
