第一章 单元测试

1、多选题:
Which of the following options are the diplomatic principles proposed during the early period after the founding of the new China?
选项:
A:Five Principles of Peaceful Coexistence
B:Start anew
C:One-sided leaning
D:Clean up the house before inviting guests
答案: 【Start anew;
One-sided leaning;
Clean up the house before inviting guests

2、判断题:
The Five Principles of Peaceful Coexistence were jointly advocated by China and countries like India and Myanmar, and they include mutual respect for sovereignty and territorial integrity, non-aggression, non-interference in internal affairs, equality and mutual benefit, and peaceful coexistence.
选项:
A:错误
B:正确
答案: 【正确

3、单选题:
In the three historical stages of the evolution of China's diplomatic strategy, which stage established the 'independent and autonomous' diplomatic policy?
选项:
A:Early period after the founding of new China
B:Early reform and opening up
C:1980s
D:Since the 21st century
答案: 【Early period after the founding of new China

4、单选题:
Which of the following descriptions about the evolution of China's diplomatic strategy best reflects the historical significance of 'Ping Pong Diplomacy'?
选项:
A:Signified the complete rupture of relations between China and the Soviet Union
B:Promoted the thawing and normalization of relations between China and the United States
C:Established China's diplomatic leading position among Asian and African countries
D:Marked China's first significant participation in international multilateral diplomacy
答案: 【Promoted the thawing and normalization of relations between China and the United States

5、判断题:
In the evolution of China's major country diplomacy with distinctive features, the proposal of 'promoting the building of a community with a shared future for mankind' in 2017 is the overall goal of China's diplomacy in the new era.
选项:
A:错误
B:正确
答案: 【正确

6、单选题:
Among the significant achievements of China's major country diplomacy with distinctive features over the past decade, which one best reflects its contribution to global governance?
选项:
A:Signing free trade agreements with multiple countries
B:Increasing the total domestic GDP
C:Successfully hosting the Beijing Winter Olympics
D:Proposing and promoting the 'Belt and Road' initiative
答案: 【Proposing and promoting the 'Belt and Road' initiative

7、单选题:
Which of the following best reflects the core principle of China's major country diplomacy with distinctive features?
选项:
A:Peaceful coexistence and mutual benefit
B:Self-centered diplomatic strategy
C:Expansionism and hegemonic stability
D:Unilateralism and military primacy
答案: 【Peaceful coexistence and mutual benefit

8、单选题:
In the evolution of China's major country diplomacy with distinctive features, which stage's core achievement does the 'Belt and Road' initiative proposed in 2013 belong to?
选项:
A:Initial exploration stage (2012-2014)
B:Comprehensive layout stage (2015-2017)
C:Consolidation and enhancement stage (2022 to present)
D:Deepening and expanding stage (2018-2021)
答案: 【Initial exploration stage (2012-2014)

9、多选题:
Which of the following are important infrastructure projects promoted by China under the 'Belt and Road' initiative?
选项:
A:Jakarta-Bandung High-Speed Railway
B:Qinghai-Tibet Railway
C:China-Laos Railway
D:Mombasa-Nairobi Railway
E:China-Europe Railway Express
答案: 【Jakarta-Bandung High-Speed Railway;
China-Laos Railway;
Mombasa-Nairobi Railway;
China-Europe Railway Express

10、单选题:
What is the core principle of the 'Belt and Road' initiative?
选项:
A:Mutual benefit and win-win cooperation
B:Independence and autonomy
C:Peaceful coexistence
D:Joint consultation, joint construction, and shared benefits
答案: 【Joint consultation, joint construction, and shared benefits

第二章 单元测试

1、多选题:
Which of the following technologies or products can be considered representatives of new quality productivity?
选项:
A:Humanoid robot
B:Traditional industrial assembly line
C:Electric Vertical Takeoff and Landing Aircraft (eVTOLs)
D:Old-fashioned fuel-powered aircraft
E:Brain-Computer Interface (BCI)
答案: 【Humanoid robot;
Electric Vertical Takeoff and Landing Aircraft (eVTOLs);
Brain-Computer Interface (BCI)

2、判断题:
The concept of new quality productivity was first clearly proposed in 2023 by the Central Committee of the Communist Party of China.
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【正确

3、单选题:
Which of the following best reflects the core principle of Brain-Computer Interface (BCI)?
选项:
A:Operating a computer through a touch screen
B:Controlling a robot through gesture recognition
C:Achieving direct communication between the brain and devices through brainwave signals
D:Controlling smart devices through voice recognition
答案: 【Achieving direct communication between the brain and devices through brainwave signals

4、多选题:
Which of the following descriptions about new quality productivity are correct?
选项:
A:New quality productivity emphasizes green sustainable development
B:New quality productivity is characterized by high technology
C:New quality productivity focuses on efficiency and intelligence
D:New quality productivity relies heavily on human labor
答案: 【New quality productivity emphasizes green sustainable development;
New quality productivity is characterized by high technology;
New quality productivity focuses on efficiency and intelligence

5、判断题:
Yushu robots can replace humans in certain scenarios to complete tasks, so they fully possess human thinking abilities.
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【错误

6、单选题:
What is the most significant advantage of brain-computer interface (BCIs) technology?
选项:
A:Increase equipment size
B:Reduce equipment costs
C:Depend on external operating devices
D:Improve human-computer interaction efficiency
答案: 【Improve human-computer interaction efficiency

7、单选题:
What is the main advantage of DeepSeek compared to earlier search engine models in terms of information processing?
选项:
A:Slower processing speed but more accurate
B:Lacks contextual understanding capabilities
C:Supports multilingual understanding and generation
D:Can only process structured data
答案: 【Supports multilingual understanding and generation

8、单选题:
Among the measures to promote the development of new productive forces at the national level, which of the following is most helpful to promote the industrial application of emerging technologies?
选项:
A:Expand employment for low-skilled workers
B:Increase taxes on traditional manufacturing
C:Increase investment in basic education
D:Support the development of strategic emerging industries
答案: 【Support the development of strategic emerging industries

9、单选题:
Which of the following best reflects the advantages of new productive forces compared to old Western productive forces?
选项:
A:Mainly resource-intensive production
B:More reliance on traditional energy sources
C:Core driving force centered on technological innovation
D:Focus on the expansion of a single industry
答案: 【Core driving force centered on technological innovation

10、单选题:
What is the most essential skill an individual should master to promote the development of new productive forces?
选项:
A:In-depth research capabilities in a single discipline
B:Large-scale production line operation skills
C:Data processing and artificial intelligence application capabilities
D:Traditional handicraft skills
答案: 【Data processing and artificial intelligence application capabilities